Felhívás adóügyeket érintő 2021. január 1-jét követő változásokról

Felhívás adóügyeket érintő 2021. január 1-jét követő változásokról

Tisztelt Lakosság!

Helyi iparűzési adó bevallást értintő változások

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény rendelkezéseinek hatálybalépését követően (2021.01.01-től) az adózó a helyi iparűzési adóról szóló adóbevallási kötelezettségét – ideértve az adóbevallás kijavítását és az önellenőrzéssel való helyesbítést – és az adóelőlegről szóló bevallási kötelezettségét kizárólag az állami adóhatósághoz elektronikus úton, az állami adóhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon teljesítheti. Az e-önkormányzat portál helyi iparűzési adó űrlapjai központilag visszavonásra kerülnek.

Kérjük, hogy adózóik legyenek a fentiekre figyelemmel az elektronikus ügyintézés során!

Gépjárműadóval kapcsolatos változások 2021.01.01-től

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a alapján 2021. január 1-jétől az állami adóhatóság veszi át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól.

1. A 2020. decemberi havi változások közül azokban az esetekben kell határozatot hozniuk az önkormányzati adóhatóságoknak, amely szerint 2020. december 31-ei hatállyal megszüntetendő az adókötelezettség (gépjármű forgalomból való ideiglenes vagy végleges kivonása). Nem kell, nem lehet határozatot hozni azon gépjármű kapcsán, mely esetén a decemberi adatszolgáltatás alapján az adókötelezettség 2021-ben kezdődne vagy változna meg (pl. újonnan vagy újra forgalomba helyezett gépjármű, a gépjármű átalakítása miatt az adóalap megváltozása), mert ebben az esetben már az állami adó-és vámhatóság rendelkezik hatósági jogkörrel.

 

2. Önmagában abból a körülményből fakadóan, hogy az önkormányzati adóhatóság gépjárműadóban fennálló hatásköre a 2021-től kezdődő adókötelezettségre megszűnik, szintén nem kell határozatot hozni, hiszen ez esetben az adózó adókötelezettségének tartalma (az adóalany személy, az adó összege) nem változik, nem szűnik meg 2020. december 31-ével bezárólag. 2021-től kezdődő időszakra járó adót az állami adó- és vámhatóság számlájára kell megfizetni, az adó- és vámhatóság 2021-ben kiadandó határozata szerint.

 

3. A 2021 előtti időszakra vonatkozóan megállapított gépjárműadó kötelezettség esetében még az önkormányzati adóhatóság köteles eljárni, függetlenül attól, ha az adókötelezettséggel kapcsolatos fizetési határidő 2021-re csúszik.

 

4. Azokat az adatokat, amelyek a 2020. december 31-ével záruló adókötelezettségi időszakot érintik, az önkormányzati adóhatóságnak kell feldolgoznia, adott esetben már csak 2021-ben. Ez alapján a 2021 évi KT1 állományt – tekintettel arra, hogy az csak 2021-nél korábbi évekre vonatkozóan tartalmazhat adókötelezettséget – még az önkormányzati adóhatóságnak kell feldolgoznia.

Megszakítás